NUMBER THREE / FALL 1999 - SPRING 2000

 

MUSICIRCUS
I am a catalan

Benet Rossell
Artist, Barcelona

 

MUSICIRCUS

El 27 de octubre de 1970 participé en el Concierto-Performance MUSICIRCUS de John Cage en Les Halles de París, un macro-espectáculo donde teníamos cabida todos: músicos, acróbatas, bailarinas de la danza del vientre, artistas plásticos, etc..., que expresábamos libremente nuestro arte. Yo organicé una exposición de micro-dibujos originales míos dentro del bolsillo derecho de mi chaleco, que luego transfería al bolsillo izquierdo para crear una itinerancia y así sucesivamente. ¿Museo de uno mismo o uno mismo como museo? John Cage recorría uno a uno todos los espacios de su MUSICIRCUS, se interesaba por todas las actuaciones y en cierto momento se detuvo para contemplar aquel trasvase de dibujos miniados mientras fumaba con parsimonia un cigarrillo con su boquilla y el humo se elevaba hacia las estructuras metálicas de Les Halles donde los artistas del trapecio realizaban sus actuaciones.


Barcelona, noviembre de 1999
I am a catalan

per a John Cage


L'escena és plena d'arrels, ossos, ferralla i eines de rebuig; l'ull s'apropa del forat del pany

ULL
Ara miro la metáfora.

PANY
Qué?

ULL
Que miro pel forat del pany.

PANY
I què hi veus?

ULL
Blavor i camises blanques.

PANY
I què més?

ULL
El somni sencer de l ' aire.

PANY
I què més?

ULL
La camisa enrevoltada del bàrbar de
l'helicòpter que saluda i truca a la porta.

PANY
I ara obre la porta la senalla de la guerra. L'esquadra de senalles empeny I'emoció de Ia muralla. Les senalles no tenen ni mans ni peus, ni quimeres ni paperines, només són pur amfiteatre.

ULL
I el paisatge què? Què no el podrem veure, avui? Perqué jo miro l'index immaculat de l'hereu i no em diu rès, però sospito que a un pam d'aquí la mar no és impassible. La mar empantanada dels delators. Que la mar respongui d ' ella que a nosaltres no ens en falta mai de feina!

ORELLA
(Acaba d'entrar l'ore/Ia desencisada, sense molla de memòria, per això duu taules i cadires com arrecades, i li diu a l'ull)
Desconfia de Ia gent!

ULL
No call

ORELLA
(Ara li diu al pany.)
Desconfia de Ia gent!

PANY
No cal!

ORELLA
He sentit tocar campanes, riatlles de paisatges enrevoltats també. Vull dir-ho clar perquè un bon dia tots serem músics: músics de paper, músics de pedra, músics de sabatots veIls i músics de llamps que brollen d'helicòpters rodons sense butxaques. Fàstics i gemecs de fúries infinitessimals de butxacons sense contingut! Tot sacaba, oïents!

RUC
(Entra un ruc)
La bombilla és una colilla vella. La bombeta és una burilla neta. Un ram de roba bruta i un dia sense capell. El segell és un veIl camell i el currículum és una corda didàctica que es mossega la cua de l`enteniment. Ni més ni menys, un camí vertiginós sense vida pròpia.

PECULIAR
(Es desperta Peculiar que feia la rnigdiada sota un munt de ferralla)
La cogitació de la serp del currículum canta la veritat de la mort i la gestoria dels assumptes pendents.

ORELLA
Soc oreig i orella. Torna, Peculiar, a aquell somieig tan teu. (Peculiar ho fa.) Gràcies!


RUC
Els ulls dels altres... Els propis ulls... L'orella meva, també pendent... El regiment de rucs rasos sempre perdran Ia guerra. Qui compra els signes del lliure mercat?

PANY
L'arbre de la politica és un camí d'espietes i busquetes. Jo, a peu de porta, o més ben dit dintre de porta, com a refugi, no em fa pas por rès. Que cadascú sigui cadascú i oferir una cosa diferent a tots els altres, la prememòria visual. La clau!

ORELLA
Només visual? No autovisual ni audiovisual?

RUC
Rès d'audio, companys!

ULL
L'audio el deixem pel reguitzell de jardins que sempre reincidèixen en tot, fins i tot en els sorolls horripilants dels erraments.

PANY
La clau del clau, la clau del dau, la clau de l'esclau i la clau del candau. Au!

ORE L LA
Quin merder! Al carall Ia Ilum del dau i Ia xerrameca del set!

RUC
Una darrera cosa abans del brain articulat, desllorigat, invertebrat, refredat de Ilunyanies: les formigues són gent ordenada i vostés i jo no. Tenen orella fina, nas de gos i ulls de gat. Les formigues són cumplidores, això sí, però que no els hi passi rès si les enganxo amb els pixats al ventre i l`aixeta al cul i els hi aplico la formigonera al cau.

PANY
Però... senyor ruc instantani, cal que tingueu present que els llops també tenen el seu ordre.

RUC
El que tenen és la cara molt dura! Qui s'apropa al bram del ruc es fa més savi. Tinc bromera, em fa mal la llengua i no puc bramar simfònicament ni d'una manera atonal com cal. El bram de la tenebra és pauta de mirament. Soc un ruc negre amb la cua blanca i ara agafo un pinzell i em pinto la pròpia cua. I ara, tot negre com un sol home, us faré una confidència: al cubisme temporal que el donguin pel sac. Visca el bram tenebrós del ruc negre i el silenci interior dels saltimbanquis. La poesia és sentiment dels rucs i no malaltia de capvespres.

Au, Silenci! Dius o no dius alguna cosa a bé ja ho has dit tot per avui? (Es posa a bramar corn un ruc per prirnera vegada. Veus de brokers de Wall Street es sobreposen als brams, mentre cauen del cel un munt de fragments d'helicòpters que ni tan sols aconsegueixen atreure I'atenció del ruc.)

Benet Rossell
Nova York, 1990

CLICK HERE TO GO BACK TO THE TOP OF THIS PAGE